Translate


Reageren op ons caminoverhaal of meer info over onze tocht ?
caroline.van.wijnsberge@hotmail.com

Dag lezer van ons verhaal en welkom

In september 2008 vertrokken wij, schoonzussen Lucie De Belie en Caroline Van Wijnsberge, te voet naar Santiago de Compostela. Velen op het thuisfront stapten in gedachten mee en volgden ons op de voet. Heel veel mensen toonden interesse voor onze tocht. In september 2009 stapten we het tweede deel van de camino naar Santiago. Daarom dit blogdagboek ; zodat iedereen die het graag wilde, ons kon volgen tot aan de basiliek van Santiago.

Nog verder op deze blog vindt u het verslag van de tocht van de zussen Caroline, Vicky en Annick Van Wijnsberge, dochter (van Caroline) Griet De Belie en nichtje Sofie Wauters.
In 2011 stapten Caroline, Vicky en Griet de Camino Aragonés. In 2012 vertrokken ze met z'n vijven in St. Jean Pied de Port en gingen tot Santo Domingo de la Calzada. En in 2013 zetten Caroline, Vicky en Griet de tocht verder tot Rabanal del Camino.
In 2014 gaat onze camino verder tot Santiago en daarna nog tot Finisterre.

Ook Lucie zat niet stil.
Intussen stapte ze in 2 jaar de camino del norte, de kustroute.
En in 2014 herdoet ze de camino Francés maar in één keer volledig. U vindt het verslag hieronder.

Dit jaar, 2015, is Lucie opnieuw op stap, deze keer met 2 nichtjes van haar, de zussen Chris en Marleen.
En uw reporter Caroline zal opnieuw op deze blog een verslag maken van hun vorderingen en belevenissen op weg naar Santiago


Buen camino


woensdag 16 september 2009

14 + 15 + 16 september

Inderdaad, 3 internetloze dagen, we hebben jullie in de pijn gelaten hé !!!
Laten we beginnen met

14 september

Slecht ingeslapen gisteren, een namiddagslaapje is dus niet aan te raden voor mij.
We waren opnieuw een beetje vóór 7 in het donker op weg. Het was frisjes, gelukkig maar.
Want tot in Las Herrerias was het goed te doen, om 8.15 u was ik daar, maar daar begon de klim naar eerst La Faba en dan O Cebreiro. Het was inderdaaad zeer zwaar, we waren gelukkig al 2 weken ingelopen. Anders zou het even erg geweest zijn als de eerste dag vorig jaar toen we de Pyreneën in moesten. Maar het was een héél, heel mooi lastig pad. Vanaf La Faba was het bovendien een "mest"pad, de stront liep daar gewoon van in de stal over straat naar beneden !( een mens zou van minder jaloers worden, ik toch in elk geval wel, met mijn afval-productie-probleem - als dat niet proper gezegd is hé ! ) In La Faba had ik ook de chance om een mooie kudde koeien te zien die van de stal naar de wei geleid werden, dwars door het dorp. Na een koffie-en sanitaire stop in de enige bar daar, ging het verder naar O Cebreiro. Lucie wachtte me op in het dorp ervoor, in Laguna de Castilla, ook daar weer een koffietje en een cake-je ( als ontbijt hadden we enkel een Yochurtje en een banaan gegeten ) En dan het laatste stuk omhoog tot O Cebreiro, waar we rond 12 u aankwamen. Ik heb er dus 3 u en 3/4 over gedaan om boven te geraken. Het was zwaar ( het zweet regende ons af ) maar zeer mooi ! O Cebreiro is een heel speciaal plekje met de ronde palozzo's met hun rieten dak, een pracht van een sober kerkje waar heel stemmige muziek speelde. We aten daar een lekkere grote kom soep en we konden er weer tegen voor enkele kilometer. We stapten nog 8.5 km tot Alto de Poio waar we stopten aan de albergue. Er staan maar 3 huizen waarvan 2 restaurants met in 1 ervan een slaapplaats voor zo'n 20 pelgrims in een achterbouwtje met schimmel op de muren. Maar na de refugio in Manjarin is alles luxe voor ons ! Het laatste stuk tot Alto de Poio was ook zeer venijnig, de albergue ligt echter meteen als je bovenkomt op je te wachten. Het is heel koud en winderig hierboven, we zitten boven de 1300m en het zal wellicht ook koud zijn om morgen te vertrekken.
We zijn vandaag, na Laguna de Castilla, ook Galicië binnengestapt, het groene Galicië.
Vanaf nu staat er iedere 500 mtr een paaltje met de afstand tot Santiago. We zitten nu aan nog 146 km te gaan, het komt stilaan dichterbij.
Het was jaarmarkt vandaag in Oosteeklo en Sofietje Wauters kwam naar huis.
En wij stapten 20 km.

15 september

Tamelijk laat aangezet, zo rond 8 uur.
De kleren die gisteren gewassen waren, waren (voor de eerste keer tijdens de camino) niet droog vanmorgen, en ik heb ze dan maar in een plastieken zak meegenomen. In het eerste dorp, Fonfria, hebben we in een leuke kleine sobere bar, waar klassieke muziek speelde, een warme chocomelk gedronken en een stuk Santiagotaart gegeten als ontbijt. Geen paniek, het is niet onze gewoonte geworden om van 's morgens vroeg aan de taart te zitten, maar er was daar gewoon geen alternatief. Trouwens, even terzijde, zowel bij mij als bij Lucie begint de broek af te zakken, gelukkig hebben we de rugzakriem om ze op te houden, anders liepen we hier nogal te zien hé !!! Verwacht echter geen wonderen, als ik een groot raam passeer, om mij eens te spiegelen zie ik nog geen verschil. Lucie zegt dat ze op Christoph begint te lijken, met de broek afgezakt á la Christoph.
Terug naar onze dagetappe nu.
We vertrokken dus uit die kleine bar en trokken naar Triacastela.
Eerst liep het voetpad evenwijdig maar hoger dan de baan, maar daarna ging het over correidores. Ik had geen idee wat dat waren, toen ik dat las in ons boekje, maar het zijn prachtige holle wegen waarlangs het vee naar de weiden gedreven wordt. Je loopt er onder een prachtig bladerdak van vooral reusachtige kastanje- en eikenbomen, heerlijk als het warm is.
Dat was echter niet het geval, het was heel bewolkt en behoorlijk fris. We hebben urenlang met onze fleece aangelopen, want dat was nodig.
Om half 12 waren we in Triacastela waar we een reusachtige bocadillo aten voor we verder gingen. We kozen voor de alternatieve weg via het Benediktijnenklooster van Samos. Eerst liep het pad naast de baan, maar daarna doken we opnieuw de struiken in en waren er weer die prachtige correidores, zo´n 6 km lang tot in Samos. We kwamen door enkele piepkleine dorpjes, soms maar 3 huizen en een kerk. Het mooiste dorp dat ik tot nog toe op de ganse camino zag, is San Cristobo do Real. Onvoorstelbaar mooi, oud, rustig, schaapjes, een helder klaterend beekje dwars door het dorp. Maar geen mens te zien, alleen veel honden en katten. De honden zijn niet gevaarlijk, ze doen met moeite één oog open als je passeert. Achter ieder hoekje wou ik een foto nemen om iets van al dat moois mee te nemen naar huis.
Het was een lange weg naar Samos, 5 kilometer langer dan de gewone camino-route. (Maar wij draaien onze hand niet om voor 5 km min of meer hé !) Het was steeds stijgen en dalen en de voeten en knieën deden op den duur veel pijn. Vooral het afdalen ging moeizaam, stijgen is veel gemakkelijker. En dan was er eindelijk het zicht op Samos. Wat een klooster !! En net op dat moment begonnen de klokken te luiden, alsof ze ons wilden verwelkomen. We zijn ons meteen gaan inschrijven in de refugio in het klooster, een douche genomen, onze was gedaan en daarna in de bar rechtover het klooster een lekkere kom soep gaan eten. We hebben een rondleiding meegedaan in het klooster, een prachtig gebouw, en daarna waren er de vespers in het gregoriaans. We hebben allebei voor het eerst in dagen heerlijk geslapen, het bed boven mij was onbeslapen en ik heb het matras boven op mijn eigen matras gelegd, ik lag dus lekker zacht.
Lucie en ik zijn er beiden van overtuigd dat Galicië het mooiste stuk van de ganse camino is, zoiets moois hebben we eerder niet gezien, ook vorig jaar niet. Ik ga trouwens geen kaartjes sturen dit jaar, ik heb er al veel gezien, maar geen enkel geeft weer wat wij hier zien. Wij nodigen jullie hierbij uit naar onze volgende foto-avond, die zal een beter idee geven van al het moois dat hier te zien is.

16 september ( Spain in the rain )

Deze morgen om half 7 heeft Lucie mij wakker gemaakt, eerst gaan ontbijten in de bar rechtover het klooster, en om half 8 vertrokken we. Maar wat bleek ? Het regende zowaar !!!!
Voor de eerste keer in onze camino-geschiedenis regende het !
En blij dat we waren, nu konden we tenminste onze poncho's eens uittesten. Ze zijn waterdicht...
Het regende tot 11 uur ongeveer en dan kon de poncho weer uit.
Het bleef echter de ganse dag wispelturig weer, zon, wind, regen, we hebben alles gehad, tot even gedonder toe. Maar Galicië blijft mooi, zelfs Spain in the rain mag er zijn.
We vertrokken uit Samos opnieuw door die heerlijk correidores, en deze keer hielden ze de regen een beetje tegen, je liep er bijna droog onder dat dichte bladerdak. We hebben hier al ongelooflijk mooie bomen gezien, ik let nochtans nooit zo erg veel op bomen, maar deze exemplaren zijn echte juwelen. Rond de middag waren we in Sarria, waar we een lekkere pizza aten. Intussen kwamen we dichter en dichter bij de kilometerpaal van 100 km tot Santiago.
Die kilometerpaal staat in Brea en daar is ook een hele kleine prive-albergue waar we gehoopt hadden te kunnen slapen. We hadden er daar dan al 27 km opzitten. Maar toen Lucie er vóór mij aankwam was er maar één bed meer vrij. En wij waren voor vandaag aan het eind van ons latijn. Er waren ook nog 2 Duitse dames gearriveerd die ook niet meer verder konden, de hospitalera had getelefoneerd naar de volgende refugio, maar diewas ook al volzet. De eerstvolgende vrije albergue was 10 km verder, en dat zag niemand meer zitten. En toen hebben wij iets heel on-pelgrimachtig gedaan : we hebben eeen taxi laten komen om ons die 10 km verder te brengen !!!
Nu doen we jullie nogal eens verschieten hé, dat we zoiets durven doen.
Voor ons zijn die 10 gemiste kilometer weer een extra reden om de camino nog eens over te doen !!!
De taxi bracht ons dus naar Portomarín en geloof het of niet, de grote gemeentelijke refugio was volzet, de tweede op onze zoektocht ook, maar we hebben er nog een gevonden die heel nieuw en zeer proper is en waar 120 bedden staan in grote slaapzalen.
We hebben vandaag ook ontdekt dat onze Limburgse vriend-voor-het-leven Adrien ook weer op de camino zit. De sloeber had dat mooi verzwegen. Lucie had me nochtans gezegd : je zult wel zien, hij zal er zijn als we aankomen. Lucie is dus beter in het begrijpen van hints, ikzelf geloofde er niet in. Maar Adrien is dus bezig aan de camino Portugés. Wie zijn verhaal wil lezen kan dat op : adrienstapvoorstap.blogspot.com
Hopelijk zien we elkaar dus terug in Santiago, wat een orgelpunt zou dat zijn.
Straks gaan we nog iets eten in Portomarín en een grande cerveza drinken, ik begin het te leren.
Marijn hou je maar vast, ik drink je nog onder tafel !
Aan al onze supporters, dank voor jullie berichtjes
Aan Jan, Willy en Patty : Lucie loopt reeds 4 dagen op haar Teva-sandalen om de tenen vrij te houden. Ze heeft nog maar eens een teennageltje uitgetrokken omdat er een blaar onder zat.
Bedankt voor de tip om op sandalen te lopen, het blijkt zalig te zijn.
Vicky jong, als je ooit in Galicië bent, dan weet je niet waar eerst kijken, dit is zoooooo mooi !
De weiden zijn hier door muurtjes van elkaar gescheiden, muurtjes van opgestapelde stenen, ik denk dat het als in Ierland of Schotland moet zijn, maar dat is van horen zeggen.
Ik dacht vandaag even dat ik in het land van de Hobbits was ( ik kan op de naam niet komen ) zo sprookjesachtig zag het er allemaal uit.
Dat "zichzelf tegenkomen" waar iedereen het over heeft, is tot nog toe nog niet gebeurd. Maar we hebben nog een week de tijd, wie weet wat ons nog te wachten staat.
Slaapwel allemaal en bij leven en welzijn ( ik ben dus grote fan van Jos Gijsen) tot volgende keer

7 opmerkingen:

  1. Ne taxi???!!!
    ajb seg! maarja, je kon niet echt anders hé..
    hihi, tt Vicky en ik wisten dat al van Adrien.. Dacht dat hij het als verrassing wou houden, en nu verklapt hij het zelf al!
    Het land van de hobbits is Nieuw Zeeland, allez, daar is het toch gefilmd.
    Geniet nog van al dat moois
    x Griet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hé girls,
    Als je volgende keer een taxi nodig hebben bel dan even naar mij met mijn ervaring moet dat wel lukken. Doe het voor de rest even goe als nu en ik volg jullie verder.

    Slaapwel,
    Rita

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hoi hoi Lucie en caroline
    Wat lees ik hier allemaal nagels uittrekken,servessa drinken, jullie laten voeren regen trotseren enz enz dit is lijkt echt wel een slaven tocht .allee geen 100 km meer hou er de stap nog maar wat in hé
    .Nog een week en dan zien we jullie weer joepi
    Eia

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hela lustige stapsters!!

    Hoe meer jullie verhaal vordert, hoe meer ik ervan overtuigd ben (en ik was dat eigenlijk al maar nu nog net ietsje meer :-p )dat ik die weg ook nog eens afleg... Het moet daar gewoon zalig zijn...
    Jullie zijn straffe madammen; zoveel km's vreten met blaren en vlooien en nie opgeven! (nou ja, behalve die taxi dan, hihi). Schitterend gewoon!
    Jullie zijn er bijna! Hou de moed erin en ik hoop echt dat jullie een prachtig einde van de tocht meemaken! Geniet er nog maar van (ook een beetje in mijn plaats), en tot later!
    Ik kijk al uit naar het (foto-)verslag...
    groetjes,
    Chantal

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Lucie en Caroline,

    Ik heb zojuist jullie avonturen met veel plezier gelezen. Je moet het maar dooen !
    De eindmeet komt in zicht heb ik de indruk dus nog even doorbijten hé!
    En Lucie als je terug thuis bent en je komt nog eens te voet langs ons om af te kicken de beestjes thuislaten hé
    Groetjes,
    Marc en Sonja.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Stapsters.

    Dat van die taxi en de bus naar Compostella ken 'k. Die zit 's morgens stampvol en dan komen de stappers 's namiddags aan in de refugio en dan hebben die van de bus de plaatsen al ingenomen. Niet mooi die dingen. Lag 'n Parisienneke boven ons, wij om 5u30 uit bed om om 6u te vertrekken, Parisienneke lag nog rustig te slapen. Wat zien we als we aankomen aan refugio. Parisienneke komt daar aangefladderd met zak van de superette. Had haar aankopen al gaan doen. Maar ja, 't was 'n parisienneke hé.
    Wij Vlamingen zijn uit 'n ander hout gesneden.
    Véél succes nog.

    Jan Campaert

    BeantwoordenVerwijderen
  7. My fair lady,
    't Is weer gelukt, er zit een liedje in mijn hoofd...Caroline heeft me dat gelapt, en 'k ben zeker dat ons Vicky hetzelfde aan het zingen is, het overkomt ons wel vaker. (tot groot jolijt van Jeroen)
    Lieve Caroline en Lucie, ik ben blij dat jullie het goed stellen. En zie al uit naar het verslag ! 'k Heb de indruk dat het toch een ander reisverhaal zal zijn dan vorig jaar, met nieuwe kwaaltjes en in een ander decor. Maar het doel ligt ook anders dit jaar hé.
    Bedankt om de steen neer te leggen, 'k haal hier een koe van een week oud uit de gracht, maar het verhaal van die dag vond ik het mooiste, een wirwar van gevoelens, van puur leven. De aankomst in Santiago zal ook mooi zal zijn, maar minder menselijk denk ik, 'k stel me voor dat de rust van de weg op zich een mens gelukkig maakt. Geniet er nog van, tot volgende week,
    en os 't God belieft zonder accidenten, want Lucie heeft het daar al bruin gemaakt hé.
    Een dikke kus, en het ga jullie goed,

    Annick

    BeantwoordenVerwijderen

ergens "onderweg"

ergens "onderweg"
naar Rabanal del Camino

Een terugblik naar september 2008

Op 2 september vertrokken wij met het vliegtuig naar Pau, vlakbij Lourdes, om vandaar met een busje naar St. Jean-Pied-de-Port te rijden. Dat is een plek aan de Franse kant van de Pyreneën waar vele pelgrims aan hun tocht beginnen. De eerste dag moesten we dus echt de Pyreneën over en dat was niet gezeverd. Voor Caroline was dat zelfs behoorlijk over de limiet gaan. Lucie's konditie was duidelijk stukken beter en dat is later nog gebleken. Maar we raakten dus heelhuids in Orisson, waar ons enige gereserveerde bedje stond. Alle andere dagen zouden we moeten " hopen " op een slaapplaats. We stapten door een prachtig landschap, de Pyreneën zijn indrukwekkend mooi.
De volgende dagen passeerden wij prachtige dorpjes en steden. In het klooster van Roncesvalles overnachtten we in een slaapzaal van meer dan 100 bedden, maar we sliepen als rozen. De snurkers konden ons niet uit onze slaap houden. Enkele dagen later, op weg naar Pamplona, kwamen we de eerste landgenoten tegen, 2 limburgers Adrien en Guy, die daarna gedurende gans de tijd ons pad gekruist hebben. Dat is ook zo mooi aan de camino, de ontmoetingen met mensen vanover de hele wereld, waarmee je 's avonds aan tafel gaat, die je soms de volgende dag weer uit het oog verliest, of die enkele tijd je pad kruisen. Sommigen worden vrienden voor het leven, zoals Adrien en Guy .
Wij stapten zo'n 20 km per dag, dat was een goed gemiddelde voor ons. De voeten elke morgen dik ingesmeerd met Gewohl zalf en we konden er weer tegen. We zijn wonderwel gespaard gebleven van veel voetenleed, we hebben echter wel heel veel miserie gezien en onze verbanddoos heeft dan ook meer gediend om anderen te helpen dan voor onszelf.
Spierpijn hebben we wel gekend, en hoe !
Soms leek het of de pijn nooit meer zou overgaan, maar een ontstekingremmer (op aandringen van Lucie) doet wonderen, en op den duur kwamen we heel goed in vorm.
Zo goed zelfs dat het jammer was dat we in Fromista na 355 km moesten terugkeren want toen voelden we niets meer, de conditie was opperbest, maar de plicht riep ons terug naar huis.
Ik kan tot slot nog zeggen dat we genoten hebben, met volle teugen. Van de ongelooflijke bouwwerken van kathedralen van de grote meesters van weleer, van de eenvoud van de vele kleine kerkjes onderweg, van de ongerepte nauur in de Pyreneën, van de totale eenzaamheid op de hoogvlakte van de meseta, van de ontmoetingen onderweg, van het één zijn met de natuur, van de zon en van de weg op zich.

Want dat is het mooiste, het op weg zijn ...

En dan...2009, het tweede deel van ons verhaal

Op 31 augustus reizen we naar Valladolid, om daar de trein te nemen naar Fromista, de stad waar we vorige keer eindigden.


Op 1 september begint het tweede deel van onze tocht vanuit Fromista naar Santiago de Compostela, 425 km verder. We zien er ongelooflijk naar uit.

Voor het verslag van deze tocht, kan je kijken in het archief rechts op de pagina.





2011 ... de reis gaat verder voor de schoonzussen, voor zus Vicky en voor dochter Griet

Het kriebelt nog steeds.
Caminokriebels ... daar raakt een mens niet vanaf.

En dit jaar, 2011, gaan we weer op pad.

Lucie vertrekt op dinsdag 5 juli, samen met Elke ( de duitse pelgrim die we in 2009 ontmoetten ) voor het eerste stuk van de Camino del Norte. Zij stappen van Irun tot Santander.

En in augustus zal Caroline, samen met zus Vicky en met dochter Griet, de Camino Aragonés stappen vanaf de Col de Somport tot Puente la Reina en dan een etappe naar Pamplona .

Op deze plek zal ik verslag uitbrengen van wat Lucie mij vertelt van op " de weg ", zodat wie het wil, opnieuw op de voet kan volgen.



De 3 musketiers in 2011

De 3 musketiers in 2011
Caroline, Vicky en Griet

2012 ... opnieuw op weg

Als het kriebelt moet je ... stappen !
De camino stappen wel te verstaan.
En het blijft maar kriebelen, de microbe heeft intussen ook anderen aangestoken.
Dit jaar zijn we op weg met 3 zussen : Caroline, Annick en Vicky. Met mijn dochter Griet, en Sofie, de dochter van zus Hilde.
We starten onze tocht waar Lucie en Caroline in 2008 ook al begonnen, in Saint Jean Pied de Port, vlak voor de Pyreneeën.
Ik weet dus perfect wat mij die eerste dag te wachten staat !





een olijk gezelschap in 2012

een olijk gezelschap in 2012
Caroline, Griet, Sofie, Annick en Vicky

12 juli 2013 ... opnieuw aftellen

We zijn alweer een jaartje verder en tellen de dagen en uren af om opnieuw op de camino te zijn. Maandagmorgen in de vroegte gaan we weer op weg.
We, dat zijn de drie musketiers : dochter Griet, zus Vicky en ikzelf. De rugzakken staan vertrekkensklaar, de voeten en knieën zijn gesoigneerd en het hart popelt... wat wil een mens nog meer.
Dit jaar stappen we zowat 300 km, van Santo Domingo de la Calzada, waar we vorig jaar stopten, tot in Santibañez de Valdeiglesias, twee etappes voorbij Léon.
Als de kans zich voordoet, zal ik opnieuw onderweg deze blog aanvullen zodat jullie kunnen volgen wat wij onderweg uitspoken en hoe "snel" we vorderen op ons pad. Normaal gezien zullen we volgend jaar Santiago de Compostela bereiken, maar eerst gaan we met volle teugen genieten van de eerstvolgende twee weken.
Want dat is de camino, genieten van begin tot einde.
Hasta la vista !




Zonovergoten op de trappen in Villalcazar de Sirga in 2013

Zonovergoten op de trappen in Villalcazar de Sirga in 2013

Cruz de Ferro 2014

Cruz de Ferro 2014

Einde van de reis in Finisterre 2014 voor Vicky, Caroline en Griet

Einde van de reis in Finisterre 2014 voor Vicky, Caroline en Griet